Oriveden seudun iltarastit                                          8.4.2022                                                   

Ohjeet järjestäjille

 

Radat

 

Iltarasteilla on neljä rataa; 1.5-2,0 km suunnistuskoulurata, 2,0-3,0 km helpohko, 3,5-4,5 km vaativa ja 5-7 km vaativa.  Lisäratoja voi laatia ratamestarin mieltymysten mukaan, esim. 3 km vaikea tai 6 km helppo. Ainakin 3km vaikeaa rataa on toivottu sekä vaativa mailin rata 1.6km

Helppo rata pitää olla aina tarjolla, vaikka olisi tehty lyhyt vaikea ratakin. Jos tiistai-iltana pidettävä suunnistuskoulu käyttää iltarastiratoja hyväkseen, rastit on oltava valmiina metsässä jo tiistaina. Sekä kartat painettuna.

 

Kartat

 

Iltarastit juostaan tulostetuilla kartoilla. Ratamestarin on ajoissa huolehdittava siitä, että tulostus hoituu ajoissa. Karttojen tulostuksia tekevät Risto Jarva, Antti Uotila, Ratamestarin kannattaa maastossa käydä esikäynnillä ja siinä yhteydessä merkitä karttaan olennaisimmat maaston muutokset kuten avohakkuut ja uudet polut. Ne korjataan karttaan ratapainatuksen yhteydessä

 

Ratapainatukset

 

Radat tai rastit ovat valmiiksi piirrettyjä. Tulostekartalle radat ja rastit määritteineen tulostetaan yhtä aikaa karttojen kanssa.

Ratamestari voi piirtää radat OCAD-ohjelmalla valmiiksi ennen tulostusta tai jos OCADia ei ole käytettävissä radat voidaan piirtää ohjelmaan tulostuspaikalla. Siinä tapauksessa pitää olla valmiina paperille piirretyt malliradat ja rastien määritteet sekä koodit.

 

Rastivälineet

 

Rasteilla käytetään rastilippuja ja EMIT - leimasimia. Rastivälineet ja opasteet ovat saatavilla suunnistusjaoston varastolla Uotilan navetan parvella (Ilmarintie). Rasteja hakiessa emitleimasinten toiminnan voi tarkistaa leimaamalla käytettävät leimasimet ja tulostamalla leimaukset MTR-printterillä

Rasteja viedessä tarkistetaan koodien oikeellisuus ja rastimääritteet. Rastit on palautettava varastolle viimeistään iltarasteja seuraavana torstaina,

Ratamestari merkitsee varastolla olevaan taulukkoon, mitkä Emit- kapulat on ottanut käyttöön ja palauttanut.

 

Rastin sijoittaminen

 

Helpoilla iltarastiradoilla rastilippu sijoitetaan kohteen etupuolelle siten, että se näkyy hyvin tulosuuntaan. Helpoilla radoilla lipun näkyvyys ja rastipisteiden selkeys osoittavat ratamestarin pätevyyden. Kulkukelpoisuus on ehdottomasti huomioitava. Vaativammilla radoilla lippu voidaan sijoittaa normaalin kilpasuunnistuksen tapaan.

 

Rastipisteen tarkastaminen

 

Paras tapa on viedä rastit suunnistamalla rata itse läpi kulkien samoja rastivälejä pitkin kuin iltarastisuunnistajatkin. Rastin oikea paikka tarkastetaan vielä rastilta pois lähtiessä varmistaen, että rastin takaa löytyy karttaan piirretyt kohteet.

Rastimääritteet

 

Kuvalliset rastimääritteet tulostetaan karttaan.

 

Lehti-ilmoitus

 

Ratamestari laittaa lehti-ilmoituksen Oriveden Sanomien MeNyt järjestelmän kautta

MeNyt ohje erikseen. Jarmo Kallio hoitaa MeNyt asioita

Muutoksia ei saa tehdä

 

Seuran omilla kotisivuilla on iltarasti kalenteri, johon ei tehdä muutoksia. Esimerkiksi tarkemmat ohjeet opastuksesta ja muuta infoa tarpeen mukaan,  MeNytin kautta tehtävään lehti-ilmoitukseenkin voi laittaa opastuksen lisäksi myös ratamestarin matkapuhelinnumeron tiedusteluja varten.

Kotisivuja hoitaa Taina Uotila s posti

Esimerkki: Iltarastit. Hyytiälän kartalla ti 3.4. klo 17 alkaen. Opastus kantatie 66, Hyytiäläntien tiehaara. Tiedustelut 0400-739126.

 

Maanomistajaluvat

 

Suunnistuskarttojen valmistuksen yhteydessä seura on kysynyt luvan suunnistukseen maanomistajilta. Joillakin suunnistuskartoilla on yksittäisiä kiellettyjä alueita.

Näistä voi tiedustella Antti Uotilalta. Aina tulee kysyä lupa lähtöpaikan maanomistajalta tai lähtöpaikalle johtavan tien tiekunnalta. Tämän luvan kysyy ratamestari.

 

Opasteet

 

Kääntymisopasteet asennetaan pääteille 100-200 m ennen kääntymistiehaaraa. Opasteiden määrässä ei kannata säästellä.  Varmista, että opastepisteen ja tapahtumapaikan sijainti on oikein Rastilippu.fi –palvelussa.

 

Toiminta iltarastipaikalla

Osanottajat kirjataan ennen lähtöä lukemalla emit-kortti tuloslaskentaohjelmaan.

Omatoimisia rasteja varten postilaatikot kartanjako paikkaan

 

Ajanotto ja tulokset

Laitteet: OrPon kannettava tietokone, Huawei mokkula (säilytys tietokonelaukussa), emitkortin lukija, MTR printteri, varalämpöpaperirulla iltarastilaatikossa, lainaemitit ja ladattava varavirtalähde. Tietokoneen akku ei välttämättä riitä koko illaksi.

Lataa tietokone ja MTR printteri täyteen ennen käyttöä. Liitä lukijalaite, mokkula ja hiiri tietokoneeseen ja sen jälkeen käynnistä tietokone. Liitä ladattava varavirtalähde tietokoneeseen ajoissa ennen virran loppumista. 

Ajanottoon käytetään seuran kannettavaa tietokonetta ja sen EResults-ohjelmaa. Katso käyttöohjeethttp://www.oriento.fi/downloads/EResultsLite_RastilippuOhjeet.pdf . Perustetaan uusi iltarastitiedosto esimerkiksi nimellä  iltarastit_2022.kk.pp. Uudessa ohjelmaversiossa osanottaja kannattaa merkata lähteväksi EMIT kortin leimauksella lukijaan (Aseta lähteväksi painike). Samalla voi täydentää tiedot (rata, lainakortti, ei aikaa), jos ennakkoilmoittautumista ei ole tehty Rastilippupalvelun kautta. Tietokoneelle pitää syöttää ratojen koodit etukäteen (Kilpailutiedot painike) ja samalla nimetä radat, esim. Rata A 5,2 km. Jos koodeja ei ole syötetty, ohjelma tekee oman radan jokaisesta erilaisesta leimauksesta. Jos osanottajaa ei ole luettu ennen lähtöä, luku voidaan tehdä maalileimauksen yhteydessä. Samalla täydennetään osanottajan tiedot. Lopuksi muodostetaan tulokset ja väliajat. Tulokset/muodosta tulokset tai muodosta väliajat. Tiedostot ovat katsottavissa oikean reunan tuloshakemistossa. Samaa emit-korttia ei saisi käyttää toistamiseen samana iltana, joten käytetyt lainakortit kannattaa pitää erillään käyttämättömistä. 

Tulokset julkaistaan vain rastilipussa. 

Tietokoneen siirtämisestä kannattaa sopia edellisen ratamestarin kanssa.

 

Rastilippupalvelu, http://www.rastilippu.fi

 

Iltarastit-sivulla on linkki Rastilippu-palveluun kunkin tapahtuman kohdalla. Rastilipusta näet tapahtuman opastuspisteet kartalla ja tulokset.

 

Raportointi

 

Ratamestari täyttää iltarastikansiossa olevan taulukon tilitysten ym. seurantaa ja tilastointia varten.

 

Maksut

 

Aikuiset: kertalippu 6 €, kausikortti 70 €

Nuoret: alle 18 v ilmaiseksi

EMIT-vuokra 1 euro yli 18 vuotiailta, hukkuneesta EMITistä peritään 50 €

Ratamestari tilittää tulot välittömästi OrPon suunnistusjaoston tilille.

. OP IBAN FI39 5087 0420 0232 07

Maksu tapahtuu joko Rastilippupalvelun kautta tai iltarastipaikalla.

Maksuksi hyväksytään myös voimassa olevat Smartumin liikuntasetelit tai Tykykuntosetelit (RJ-kuntoiluseteli oy) , jotka laitetaan iltarastikansion muovitaskuun. Myös Epassi ja Smartumin digiversio. Iltarastivastaava hoitaa liikuntasetelien tilityksen pari kertaa kauden aikana. Iltarastikansiossa on ohjeet liikuntasetelien käytöstä. Iltarastikansiossa on lista kausikorttilaisista.

Ohjeet omatoimi viikkorasteille

 

1.     Omatoimi viikkorastit tarjolla yhdessä paikassa keskiviikosta -sunnuntaille

 

Kartat valmiine ratoineen saatavilla lähtöpaikalla olevasta postilaatikosta. Neljä ratavaihtoehtoa. Ratavaihtoehdot normaalien iltarastien tapaan. Maksu tapahtuu joko kausikortilla maksamalla suunnistusjaoston tilille 70 € tai kertamaksuna 6 € tai Rastilippu.fi kautta mobiilimaksulla.  Myös Epassi ja Smartumin digiversio käyvät. OrPon suunnistusjaoston tilinumero:  OP IBAN FI39 5087 0420 0232 07

2.     .  Alle 18 vuotiaat saavat kartan ilmaiseksi postilaatikosta tai aikuisen maksaessa

 

3.     Rasteilla on vain rastilippu.

 

 

 

Iltarastivastaava                       Jarmo Kallio 0400338170

Varailtarasti vastaava           Antti Uotila   0400739126